Nieuwbouw woning kopen

Gaat de voorkeur uit naar een nieuwbouwwoning?
De keuze voor een nieuwbouwwoning is op meerdere manieren verstandig! Je bent dan namelijk vaak verzekerd van een energiezuinige woning met een goede isolatie. Ook kun je de woning en de tuin geheel naar je eigen smaak maken.

Natuurlijk heb je een hypotheek nodig voor je nieuwbouwwoning. Maar bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijg je ook nog te maken met tal van andere kosten waarmee je rekening dient te houden. Wij hebben deze kosten voor je op een rij gezet.

Koop-/aanneemsom

Een nieuwbouwwoning koop je meestal ‘vrij op naam’ (v.o.n.). De notariskosten voor de eigendomsoverdracht (van de kavel) en de BTW zijn dan bij de koop-/aanneemsom inbegrepen. Ook betaal je geen overdrachtsbelasting, wat je wel doet bij het kopen van een bestaande woning. Tevens zijn de notariskosten lager omdat je de eerste eigenaar wordt van een nieuwbouwwoning. In het verlengde hiervan hoef je dus minder eigen middelen in te brengen!

Meerwerk

Meerwerk is alles wat je extra wilt ten opzichte van het (standaard)bouwplan. Denk bijvoorbeeld aan andere badkamertegels of een andere keuken. Minderwerk is wat je weg laat in het bouwplan. Voor meerwerk moet je extra betalen.

Of loop even binnen bij ons kantoor aan de Grotestraat 8a in Almelo

Hypotheekrente tijdens de bouw

Je betaalt rente over het volledige geleende bedrag. Over het deel van het geleende bedrag dat in het bouwdepot staat, ontvangt je evenwel weer rente van de geldverstrekker. Vaak is het rentepercentage dat je krijgt over het bouwdepot iets lager dan het rentepercentage dat je betaalt over het geleende bedrag (de hypotheekrente). Omdat het bouwdepot afneemt door de termijnbetalingen die je verricht, stijgt tijdens de bouw het rentebedrag dat je per saldo aan de geldverstrekker betaalt.

Bouwrente

Je betaalt bouwrente aan de bouwer. Deze rente kan bestaan uit een financieringsvergoeding en uitstelrente. Financieringsvergoeding is de rente die je betaalt over de periode vóór het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst, als de bouwer al kosten heeft gemaakt voor de grond en de bouw. Uitstelrente betaal je over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning.

Financieringskosten

  • Advieskosten ten aanzien van de hypotheekaanvraag
  • Eventuele taxatiekosten (dit is vaak afhankelijk van de verhouding meerwerk t.o.v. totale bouwkosten)
  • Provisie ten aanzien van Nationale Hypotheek Garantie
  • Notariskosten (hypotheekakte)

Tip: let op je offertetermijn van jouw hypotheek

Het is soms lastig in te schatten wanneer de bouw van jouw nieuwbouwwoning aanvangt. Daarom is het raadzaam om te bekijken wat de (maximale) passeertermijn is van jouw hypotheekofferte. Er zijn geldverstrekkers die daarvoor 3 maanden hanteren en er zijn ook geldverstrekkers die ruimere mogelijkheden hebben tot wel 12 maanden.

Nieuwbouwarrangementen

We zien ook dat diverse geldverstrekkers speciale nieuwbouwarrangementen aanbieden met aantrekkelijke rentetarieven. Deze vallen in sommige gevallen ook te combineren met een zgn. “Groenhypotheek”. Aangezien wij ca. 35 verschillende banken- en geldverstrekkers kunnen aanbieden profiteert u 100% zeker van de laagste hypotheekrente!

Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden van jouw nieuwbouwwoning of wil je jouw situatie eerst aan ons voorleggen zonder daar direct kosten voor te maken?

Maak een afspraak met een van onze adviseurs. Het eerste gesprek is geheel kosteloos én vrijblijvend.

Wij vergelijken bijna alle banken, dus ook jouw eigen bank

Weten hoeveel
jij kunt lenen?

Wat klanten over ons zeggen

tarieven en documenten

100% onafhankelijk hypotheek advies?